sobota, 20 grudnia 2014

Pierniczki maślane - Przepis !

Dziś przychodzę z przepisem,
 który dostałam od mojej szwagierki na pierniczki maślane :) 
Są naprawdę pyszne i bardzo proste do wykonania.

j
(przepis na 5 blach z piekarnika )


Potrzebne nam będzie :
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 kostki margaryny
  • 3 żółtka
  • 0,75 szkl. cukru
  • 125 g śmietany 30%
  • 0,5 op. proszku do pieczenia
  • 0,5 op. cukru cynamonowego 


Przygotowanie :

Wszystkie składniki ( oprócz cukru cynamonowego!) wsypać do miski i wyrobić ciasto. Może być tłuste i będziecie mieć wrażenie
 że w ogóle się nie chce połączyć ze sobą, 
że jest kruche ale tak ma być ! 
Trzeba je tak długo ugniatać aż będzie gotowe. 
Spokojnie sklei się wszystko ze sobą :)
Gdy ciasto już będzie gotowe podzielić je na 4 kulki
 i po jednej rozwałkować,
 ale żeby ciasto nie było ani za cienkie ani za grube
 i wykroić foremkami. 
Gdyby się kleiło do blatu można delikatnie podsypać mąką. 

Uwaga ! Jeśli ktoś chce można dodać cukru cynamonowego  do dwóch kulek
 i jeszcze raz ugnieść ciasto, żeby cukier był w całym cieście.
 I rozwałkować i wyciąć kształty foremkami.

Kiedy kształty będą już powycinane
 układamy je na blasze z piekarnika . 
Blachy nie trzeba już podsypywać mąką i nie potrzebny papier do pieczenia.
Po upieczeniu ciasteczka same odejdą od blachy i blachę będzie szło bardzo łatwo umyć.


Ciasteczka pieczemy na dwóch balszkach w termoobiegu.
160 stopni - ok. 15 minut


Po upieczeniu wyglądają tak :


Teraz pora na Lukier:
Potrzebne : 
  • Cukier puder
  • Odrobinka wody
Razem to wymieszać, żeby było gęste! Ma się ciągnąć :)
Jak będzie za rzadkie dosypać cukru pudru.

Do ozdoby potrzebne będzie:
  • Perełki cukrowe lub posypka
  • Płatki migdałów
  • Wiórki kokosowe
Ciasteczka lukrujemy i dekorujemy :
(Moża polukrować także na drugi dzień)
I czekamy aż lukier zastygnie :)

Można jeść od razu :)


Smacznego ! :)

    2 komentarze:

    1. Ale efekt cudowny! W poniedziałek też się biorę :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. No ja dopiero co je upiekłam a znikają w tak ekspresowym tempie, że chyba będę musiała dopiec znowu z 5 blach :)

        Usuń

    Dziękuję za komentarz :)