Dziś przychodzę z przepisem,
który dostałam od mojej szwagierki na pierniczki maślane :)
Są naprawdę pyszne i bardzo proste do wykonania.
(przepis na 5 blach z piekarnika )
Potrzebne nam będzie :
- 0,5 kg mąki pszennej
- 0,5 kostki masła
- 0,5 kostki margaryny
- 3 żółtka
- 0,75 szkl. cukru
- 125 g śmietany 30%
- 0,5 op. proszku do pieczenia
- 0,5 op. cukru cynamonowego

Przygotowanie :
Wszystkie składniki ( oprócz cukru cynamonowego!) wsypać do miski i wyrobić ciasto. Może być tłuste i będziecie mieć wrażenie
że w ogóle się nie chce połączyć ze sobą,
że jest kruche ale tak ma być !
Trzeba je tak długo ugniatać aż będzie gotowe.
Spokojnie sklei się wszystko ze sobą :)
Gdy ciasto już będzie gotowe podzielić je na 4 kulki
i po jednej rozwałkować,
ale żeby ciasto nie było ani za cienkie ani za grube
i wykroić foremkami.
Gdyby się kleiło do blatu można delikatnie podsypać mąką.
Uwaga ! Jeśli ktoś chce można dodać cukru cynamonowego do dwóch kulek
i jeszcze raz ugnieść ciasto, żeby cukier był w całym cieście.
I rozwałkować i wyciąć kształty foremkami.
Kiedy kształty będą już powycinane
układamy je na blasze z piekarnika .
Blachy nie trzeba już podsypywać mąką i nie potrzebny papier do pieczenia.
Po upieczeniu ciasteczka same odejdą od blachy i blachę będzie szło bardzo łatwo umyć.
Ciasteczka pieczemy na dwóch balszkach w termoobiegu.
160 stopni - ok. 15 minut
Po upieczeniu wyglądają tak :
Teraz pora na Lukier:
Potrzebne :
- Cukier puder
- Odrobinka wody
Razem to wymieszać, żeby było gęste! Ma się ciągnąć :)
Jak będzie za rzadkie dosypać cukru pudru.
Do ozdoby potrzebne będzie:
- Perełki cukrowe lub posypka
- Płatki migdałów
- Wiórki kokosowe
Ciasteczka lukrujemy i dekorujemy :
(Moża polukrować także na drugi dzień)
I czekamy aż lukier zastygnie :)
Można jeść od razu :)
Smacznego ! :)
Ale efekt cudowny! W poniedziałek też się biorę :)
OdpowiedzUsuńNo ja dopiero co je upiekłam a znikają w tak ekspresowym tempie, że chyba będę musiała dopiec znowu z 5 blach :)
Usuń